Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Με διάταξη σε τροπολογία του ΥΠ. Οικονομικών, διορθώθηκε το λάθος και εξαιρούνται ενοικιαζόμενα δωμάτια από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.




Εξαίρεση των ενοικιαζόμενων δωματίων & διαμερισμάτων από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ
Σας ενημερώνουμε σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ για τα τουριστικά καταλύματα και ιδίως για ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.
Με διάταξη σε τροπολογία του ΥΠ. Οικονομικών, διορθώθηκε το λάθος και εξαιρούνται ενοικιαζόμενα δωμάτια από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 4316  (ΦΕΚ 270 τ.Α!/24-12-2014) « Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις.»

 Άρθρο 126.
  Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ν. 4223/2013 (Α΄ 287) προστίθενται εδάφια ως εξής: «Επίσης στη συνολική αξία του πρώτου εδαφίου δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωµάτων επί των ξενοδοχειακών κτιρίων του άρθρου 8 της 1129485/479/Γ0013 ΠΟΛ/1996 (Β΄ 1152) απόφασης του Υπουργού Οικονοµικών, τα οποία ιδιοχρησιµοποιούνται από ξενοδοχειακές ατοµικές επιχειρήσεις, καθώς και η αξία των δικαιωµάτων επί των ενοικιαζόµενων επιπλωµένων δωµατίων/ διαµερισµάτων, εφόσον διαθέτουν σχετικό Ειδικό Σήµα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) από την αρµόδια υπη−ρεσία του Υπουργείου Τουρισµού, τα οποία ιδιοχρησι−µοποιούνται από ξενοδοχειακές ατοµικές επιχειρήσεις. ∆εν περιλαµβάνονται στη ρύθµιση του προηγούµενου εδαφίου οι τουριστικές επιπλωµένες επαύλεις (βίλες), οι τουριστικές επιπλωµένες κατοικίες και τα σύνθετα τουριστικά καταλύµατα.»
2. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του ν. 4223/2013, το οποίο προστέθηκε µε την παράγραφο 11 του δέκατου όγδοου άρθρου του ν. 4286/2014 (Α΄194 ), καταργείται. 3. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από την 1.1.2015.

Αναλυτικό ιστορικό από το το site:


                                                                                                            29/12/2014                                                            
Εξαίρεση των  ενοικιαζομένων δωματίων & διαμερισμάτων από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ
Σας ενημερώνουμε σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ για τα τουριστικά καταλύματα και ιδίως για ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.
Με διάταξη σε τροπολογία του ΥΠ. Οικονομικών, διορθώθηκε το λάθος και εξαιρούνται ενοικιαζόμενα δωμάτια από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 4316  (ΦΕΚ Α' 270/24-12-2014), Άρθρο 126.
Όπως φαίνεται:
    Δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση οι τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) και οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες.
    Αφορά κτίρια με Ειδικό Σήμα ΕΟΤ ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων/ διαμερισμάτων, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται από ατομικές επιχειρήσεις.
    Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του ν. 4223/2013, το οποίο προστέθηκε με την παράγραφο 11 του δέκατου όγδοου άρθρου του ν. 4286/2014 (Α΄194 ), καταργείται.
     Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από την 1.1.2015
Διάταξη που εξαιρεί τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα κτήρια που ιδιοχρησιμοποιούνται, από ξενοδοχειακές ατομικές επιχειρήσεις, από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνεται στο ν. 4316/2014 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η σχετική διάταξη είχε ψηφιστεί στα μέσα Σεπτεμβρίου αλλά δεν οδήγησε σε φοροελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων, παρότι σκοπός ήταν η ευνοϊκή τους μεταχείριση, κι' αυτό επειδή δεν είχαν εξαιρεθεί από τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων με αποτέλεσμα να μη ωφεληθούν απο την επιβολή ΕΝΦΙΑ με μειωμένους συντελεστές.
Όταν διαπιστώθηκε πως με τις διατυπώσεις της αρχικής διάταξης, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια επιβαρύνονταν με ΕΝΦΙΑ σαν να ήταν σπίτια, εκφράσθηκε δυσαρέσκεια από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Ωστόσο επειδή το αρχικό λάθος του Σεπτεμβρίου δεν μπορούσε να επιλυθεί με ερμηνευτική εγκύκλιο της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε την διάταξη σε εκπρόθεσμη τροπολογία που ψηφίσθηκε από τη Βουλή την προηγούμενη Δευτέρα.
Με αυτή πλέον εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα κτήρια που ιδιοχρησιμοποιούνται από ξενοδοχειακές ατομικές επιχειρήσεις.

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 4316
Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις
(ΦΕΚ Α' 270/24-12-2014) Άρθρο 126.
1. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ν. 4223/2013 (Α' 287) προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Επίσης στη συνολική αξία του πρώτου εδαφίου δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των ξενοδοχειακών κτιρίων του άρθρου 8 της 1129485/479/Γ0013 ΠΟΛ/1996 (Β' 1152) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται από ξενοδοχειακές ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και η αξία των δικαιωμάτων επί των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων/ διαμερισμάτων, εφόσον διαθέτουν σχετικό Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται από ξενοδοχειακές ατομικές επιχειρήσεις. Δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση του προηγούμενου εδαφίου οι τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες), οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.»
Δείτε τον νόμο: ΕΝΦΙΑ Ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων/διαμερισμάτων από 1-1-2015 (Νόμος 4316/2014 ΦΕΚ 270Α).

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ : Το Λάθος του Υπουργείου Οικονομικών
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν φορολογούνται στον ΕΝΦΙΑ όπως τα ξενοδοχεία αφού αντιμετωπίζονται ως κατοικίες.
22 Δεκ 2014 - 09:40 http://www.forologikanea.gr/
 Εξαιρούνται …. από την εξαίρεση τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία επιβάλλεται ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός φόρος σαν να είναι….κατοικίες.
Το Υπουργείο Οικονομικών έκανε  λάθος διότι δεν ισχύει τελικά για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και λοιπά αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα ότι ισχύει για τα ξενοδοχεία  (άρθρο 46 παρ. 5 του ν. 4179/2013).
(Δές και άρθρο 8 της υπ' αριθμ. 1129885/479/Γ0013 ΠΟΛ 1996 (Β' 1152) απόφασης του Υ/Οικονομικών).
Με την πολ.1237/2014 όταν η οικοδομική άδεια αναφέρει «κατοικία» τα ενοικιαζόμενα δωμάτια  αναγράφονται στο Ε9 ως κατοικία.
Όταν στην οικοδομική άδεια αναφέρονται ως «ενοικιαζόμενα δωμάτια»,τότε θεωρούνται  επαγγελματική στέγη και ο φόρος διπλασιάζεται.
Με άλλα λόγια : Tα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν θεωρούνται ειδικά κτίρια όπως τα ξενοδοχεία και γι αυτό δεν έχουν την έκπτωση 50% του ΕΝΦΙΑ .

23/10/2014
Κατά τη διάρκεια του 13ου Ετήσιου Συνεδρίου του ΣΕΤΕ, υπήρχε συνάντηση του πρόεδρου της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε με τον Πρωθυπουργό και έγινε ενημέρωση για την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να εντάξει τις επιχειρήσεις του κλάδου μας στο ειδικό καθεστώς του μειωμένου συντελεστή στον ΕΝΦΙΑ από 1-1-15 και όχι από το τρέχον έτος με το σκεπτικό ότι οι περιφερειακές Δ Ο Υ δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν τον παραπάνω φόρτο εργασίας που θα επιφέρει η αναμενόμενη διάταξη.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε, κ. Κωνσταντίνος Μπρεντάνος, στον κ. Πρωθυπουργό η αλλαγή αυτή θα επιφέρει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στα μέλη της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. και πρέπει να δοθεί άμεσα λύση.
Η ανταπόκριση του Πρωθυπουργού στο αίτημά ήταν άμεση και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τους συνεργάτες του, μας διαβεβαίωσε ότι το θέμα έχει λυθεί και η διάταξη θα συμπεριλαμβάνει και τις επιχειρήσεις μας στον συντελεστή ειδικών κτιρίων από 1-1-2014 και όχι από 1-1-2015.


12/09/2014
Μετά την δημοσιοποίηση και τις έντονες συντονισμένες αντιδράσεις μας, η τροποίηση για το θέμα του ΕΝΦΙΑ και η ένταξη των ατομικών μας επιχειρήσεων στα ειδικά κτίρια με τον μειωμένο συντελεστή πέρασε στο νομοσχέδιο.
Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα.
Σχετικά με την επιβολή πολλαπλάσιου ΕΝΦΙΑ στα μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια
09.09.2014
Με αφορμή επιστολή του ΣΕΤΕ προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη, σχετικά με την επιβολή πολλαπλάσιου ΕΝΦΙΑ στα μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που είναι ατομικές επιχειρήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Α. Ανδρεάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο ελληνικός τουρισμός οφείλει την αδιαμφισβήτητη επιτυχία του στο σύνολο των επιχειρήσεων οι οποίες, παρά τις αντίξοες συνθήκες, στήριξαν τον τομέα, αλλά και την ελληνική οικονομία για ακόμα μια χρονιά. Οι χιλιάδες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά και κινητήρια δύναμη του ελληνικού τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, από το σύνολο των 13,5 δισ. Ευρώ άμεσων εσόδων του 2014, οι 700 μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του τομέα θα συνεισφέρουν μόλις το 1 δισ. Ευρώ.
Στο πλαίσιο των αναγκαίων παρεμβάσεων και επενδύσεων που καταγράφονται στον Οδικό Χάρτη 2021, πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα η σειρά μέτρων στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει θέσει ο ΣΕΤΕ.
Ζητήματα όπως φορολογία –π.χ. είναι απαράδεκτο ο ΕΝΦΙΑ να μην υπολογίζεται ομοιόμορφα σε όλα τα τουριστικά καταλύματα ανεξαρτήτως νομικής μορφής-, ρευστότητα σε λογικό κόστος, επενδυτικά κίνητρα μέσω νέου ΕΣΠΑ, γραφειοκρατία, προβολή και προώθηση, επιμόρφωση αλλά και ασφάλιση, θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα, ώστε οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις να έχουν τη στήριξη που χρειάζονται για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και να βελτιώνουν συνεχώς την ανταγωνιστικότητά τους. Μόνο έτσι θα θωρακιστεί περαιτέρω το σύνολο του ελληνικού τουρισμού και θα εξασφαλιστεί η δυναμική ανάπτυξη του τομέα.»
Για να δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής, πατήστε εδώ.