Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Oι ψαράδες της Τήλου


Επαγγελματίες ψαράδες της Τήλου ήταν και είναι:

Κουφομανώλης  Χαράλαμπος, Κουφομανώλης Γιάννης, Καμμάς Γεώργιος, Καμμάς Αντώνης, Οικονόμου Παναγιώτης, Οικονόμου Νίκος, Οικονόμου Σωτήρης, Χατζημάρκος Βασίλης, Χαραλαμπάκης Νίκος και Στέλιος  και ο Σακελαράκης Σωτήρης.

·      Ο πρώτος επαγγελματίας ψαράς  ήταν ο Χαράλαμπος Κουφομανώλης ο οποίος είχε 6 παιδιά, 5 αγόρια και μία κόρη την Ειρήνη.  Το 1940 είχε μια τράτα με 12 κουπιά την οποία είχε ονομάσει «Ευτυχία». Το 1955 πουλάει την «Ευτυχία» στη Κω και αγοράζει  από την Χάλκη ένα άλλο καΐκι με μηχανή. Το 1960 παραγγέλνει στη Σάμο σύγχρονο σκάφος  και το ονομάζει «Παντελή» το όνομα του πρωτογυού του. Αφού έχει πια μεγαλώσει αναλαμβάνουν τα παιδιά του ο Παντελής ο Γιάννης ο Φίλιππος ο Αντρέας και ο Περικλής  οι 3 στο καΐκι και 2 ψαρομανάβηδες.  Το 1962 φεύγουν από την Τήλο πάνε στη Ρόδο όπου και δουλεύουν πια εκεί. Το 1972 πουλάνε το καΐκι «Παντελή» και αγοράζουν ένα άλλο το οποίο ονομάζουν «Παναγιώτη». Μετά από 5 χρόνια ο Γιάννης και ο Φίλιππος παίρνουν το «Σοφία» που έχει τώρα ο Νίκος Χαραλαμπάκης.  Από την οικογένεια Κουφομανώλη ο μόνος που παρέμεινε μέχρι σήμερα να ψαρεύει είναι ο Γιάννης με το σκάφος Μαρία.Οι άλλοι ασχολούνται με το εμπόριο των ψαριών.Νομίζω ότι πρέπει να αναφέρουμε και τον Παπακαλοδούκα Ηλία,γνωστό στους Τηλιακούς σαν Κοενάκι. Έμενε στη Τήλο και είχε μια βάρκα με κουπιά και εξωλέμβια μηχανή 4 ίππων. Αυτός μαζι με τον Χαράλαμπο πηγαίνανε και βάζανε βολιές όλη νύχτα και έβγαζαν πολλά ψάρια.

 ·      Ο Αντώνης Καμμάς ήταν από μικρό παιδί στο ψάρεμα με την βάρκα μαζί με τον πατέρα του Γιώργο Καμμά.Το πρώτο του καίκι ονομαζόταν «Χρήστος» και το αγόρασε το 1975.Αφου παλιώνει αυτό το καΐκι το σπάει και αγοράζει πριν από 15 χρόνια ένα άλλο πιο μικρό το οποίο ονομάζεται  «Αγία Άννα»  Εκτός από καλός ψαράς ο Αντώνης είναι άριστος χταποδάς και σφουγγαράς. Απο το 1960 έβγαζε σφουγγάρια με ένα εργαλείο το οποίο ονομάζεται καμάκα.

 
·      Τα αδέλφια Παναγιώτης, Νίκος και Σωτήρης Οικονόμου ψάρευαν από παιδάκια. Το 1968 πήραν το πρώτο τους καίκι από την Σύμη και το 1975 αγόρασαν  το σημερινό τους καΐκι τον «Άγιο Παντελεήμονα»  το οποίο και έκαναν πεζότρατα.

Στο καΐκι τους είχαν μαζί τους μικρό παιδί τότε τον Νίκο Χαραλαμπάκη γνωστό με το παρατσούκλι Αραπάκι. Μεγαλώνει ο Νίκος και αγοράζει το δικό του καΐκι το οποίο κρατά 5 χρόνια. Μαζί του στη δουλειά και ο αδελφός του Στέλιος.Στη συνέχεια παίρνει το καΐκι του Γιάννη Κουφομανώλη την Σοφία,το οποίο έχει μέχρι σήμερα δηλ 21 ολόκληρα χρόνια.

·   Χατζημάρκος Βασίλης

·      Χατζηφούντας Γιάννης.   Από μικρό παιδί ήταν μαζί με τον πατέρα του Μανώλη ο οποίος είχε ένα καίκι και αρχικά εμπορευότανε από τρόφιμα μέχρι καυσόξηλα.Στη συνέχεια ασχολήθηκαν και με την σπογγαλιεία με το σύστημα καγκάβα.Το 1981 όταν εγκατέλειψε την βιοτεχνία και εμπορία αγοράζει από την Λέρο ένα καίκι με άδεια τράτας και αλιευτικού με την ονομασία Αγ.Νικόλαος το οποίο και κρατάει για 3 χρόνια. Στη συνέχεια λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας πουλάει τον «Αγ.Νικόλαο» στη Λέρο και αγοράζει από τον Πειραιά ένα μικρότερο 6.50m το οποίο έχει μέχρι σήμερα.

Στις 27 Ιουνίου εκατομμύρια  λάτρεις του ψαρέματος γιορτάζουν από το 1984 την Παγκόσμια ημέρα του ψαρά. Όλοι μας ,ψαράδες και μη, οφείλουμε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε τις θάλασσες μας. Ας ακούσουμε λοιπόν και την προσευχή των ψαριών της Θέτιδος Χορτιάτη

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ 
 Τα ψαράκια τα καημένα
 Με πτερύγια σταυρωμένα
Στην ψαρίσια προσευχή τους
λεν βουβά την προσευχή τους:
«Παναγιά μας Αϊ-Νικόλα,
 σας παρακαλούμε όλα
 πείτε στους τρελούς ανθρώπους
 που βρομίζουνε τους τόπους
 να προσέξουνε λιγάκι
 το γαλάζιο μας νεράκι.
 Αν σε μας βρομιές πετάνε,
 Βρόμικα πως θα μας φάνε;
 κι ούτε ο ήλιος θα βουτάει
 Σε νερό που θα βρομάει
 Και τη μύτη του θα πιάνει,
 Βόλτα στο γιαλό σαν κάνει.»
 
Επιμέλεια - Παρουσίαση : Πόπη Κατσουράκη